De onmisbare introvert

Presentaties geven, omgaan met luidruchtige mensen, smalltalk, geen gemakkelijke opgaven voor een introvert. Als introvert weet ik hoe dat is.  In het boek Quiet van Susan Cain las ik dat zo’n 30% van de mensen een introvert karakter heeft. Ik ben dus niet de enige. In dit artikel wil ik de inzichten uit dit boek graag delen.

Dat het voor een introvert soms lastig is om zich goed te blijven voelen over zichzelf is niet zo vreemd, als je je bedenkt dat we in een maatschappij leven waarin extroversie enorm bewonderd wordt. Je uitstraling en de uitgesproken manier waarin je in het leven staat lijken soms belangrijker te zijn dan integriteit, bedachtzaamheid en verantwoordelijkheidsgevoel.

Kwaliteiten van de introvert

Er is een belangrijke rol weggelegd voor introverten. Introverten zijn onmisbaar in een wereld waarin veel gepraat wordt en onverantwoorde risico’s genomen worden. Kijk maar eens naar onderstaande lijst van kwaliteiten:

  • Denkt eerst goed na voordat hij iets zegt of doet
  • Heeft een sterk geweten
  • Neemt geen onnodige risico’s
  • Houd van diepzinnige 1-op-1 gesprekken
  • Kan goed naar de ander luisteren
  • Minder gevoelig voor rijkdom, aanzien en status
  • Kan zeer geconcentreerd werken
  • Is bedachtzaam, kan goed observeren
  • Heeft veel geduld en motivatie om complexe problemen op te kunnen lossen
  • Heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel

Heb je soms ook het gevoel dat je er niet bij hoort of dat je je ondergewaardeerd voelt omdat je niet zo opvalt als de rest? Herken je je in bovenstaande punten? Bedenk dan dat introversie een schat aan kwaliteiten meebrengt, die je onmisbaar maken in onze maatschappij. Als je je onzeker voelt, kijk dan eens welke kwaliteiten je uit bovenstaande lijst herkent en zie wat deze kwaliteiten toevoegen in je werk of omgang met anderen.

Het is okee als je liever een boek leest in plaats van mee te doen aan allerlei activiteiten waar je moe en uitgeblust van raakt. Het is okee als je liever luistert naar anderen in plaats van dat je de lolbroek in een groep bent. Waar het om gaat is dat je jezelf waardeert zoals je bent en je niet laat leiden door wat anderen van je vinden. Dan zul je merken dat je lekker in je vel zit en blij kunt zijn met jezelf.

Als je meer wilt lezen over dit onderwerp dan raad ik je het boek Quiet van Susan Cain aan. Voor mij heeft dit veel betekend in het accepteren van mezelf als introvert: dat wat ik eerst als tekortkomingen van mezelf zag zijn juist supergoede kwaliteiten.

Recente posts

Laat je reactie achter

Neem contat op

Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen per mail.

Niet leesbaar? Verander de tekst. captcha txt