Het geheim van je Innerlijke Criticus

We hebben allemaal een innerlijke kritische stem. Bij sommigen is die wat luider dan bij anderen, maar aanwezig is het altijd. Omdat deze stem heel subtiel kan zijn, is het soms lastig deze te herkennen. Het helpt mij dan om deze stem voor te stellen als een Innerlijke Criticus, dan is meteen duidelijk dat deze stem niet samenvalt met wie ik werkelijk ben.

Zo zit mijn Innerlijke Criticus, terwijl ik dit aan het schrijven ben, allerlei opmerkingen te maken over mijn schrijfkunsten. En natuurlijk is het niet goed genoeg wat ik allemaal opschrijf. Hoe haal ik het in mijn hoofd om dit te publiceren? Hoewel ik dat natuurlijk niet fijn vindt heb ik inmiddels wel geleerd hoe ik met mijn Innerlijke Criticus kan omgaan, zodat ik toch dit artikel op het internet zet.

Als je eenmaal de diepere betekenis kent van de Innerlijke Criticus, weet je ook hoe je met hem (of haar) kunt samenwerken zodat je je minder belemmerd voelt.

Herken je Innerlijke Criticus

De eerste stap is je Innerlijke Criticus te herkennen. Vaak zijn we zo overtuigd van zijn kritiek en harde woorden dat we deze woorden als een waarheid beschouwen. We zien het dan als een vanzelfsprekend onderdeel van onszelf en zien niet meer de absurditeit van de inhoud van deze gedachten.

Ook al is de Innerlijke Criticus vaak vermomd, je kunt hem toch herkennen in de volgende situaties:

  • Nog voordat je iets hebt gedaan heb je al kritiek op jezelf
  • Je vergelijkt jezelf met anderen (en uiteraard doen anderen het altijd beter)
  • Omdat anderen het beter doen ben jij dus niet goed genoeg
  • Je bedenkt steeds wat andere mensen over je (zouden kunnen) denken
  • Je onderneemt geen nieuwe dingen, want als je faalt zal iedereen negatief over je oordelen
  • Je vermijdt onbekende situaties
  • Je stelt hoge eisen aan jezelf (want je moet minimaal net zo goed zijn als anderen)
  • Je schaamt je voortdurend voor jezelf

Kortom, je Innerlijke Criticus is een ware creativiteits- en energiekiller en belemmert je om te zijn wie je echt bent. Gelukkig zijn er manieren om je Innerlijke Criticus tot rust te brengen en uit zijn wurggreep los te komen.

Maak jezelf los van je Innerlijke Criticus

Doordat de kritiek van de Innerlijke Criticus zou overtuigend is, is het verleidelijk om nog beter je best te gaan doen. Een betere moeder zijn, een betere werknemer, een betere partner, enz. Als je perfect bent houdt de kritiek wel op toch? Helaas, deze utopie is niet haalbaar en kost je enorm veel energie.

Je kunt nooit op alle gebieden het beste zijn. Bovendien vergelijk je altijd het ‘slechtste’ van jezelf met het ‘beste’ van anderen. Dit is een race die je nooit kunt winnen en waar je heel ongelukkig van wordt. Zolang je in deze oplossing blijft geloven, zit de Innerlijke Criticus stevig in het zadel en zal hij je niet loslaten.

Wat het beste helpt is in om de Innerlijke Criticus als een soort persoon te zien die tegen je praat (of schreeuwt). Als gevolg hiervan zie je automatisch dat jij los staat van je kritische stem. Met dit inzicht kun je ervoor kiezen om niet mee te gaan in wat de Innerlijke Criticus tegen je zegt. Ga vooral niet met argumenten je Innerlijke Criticus ervan overtuigen dat hij ongelijk heeft, want dan zal hij een stortvloed van herinneringen en ervaringen teruggeven waaruit blijkt dat je echt niet competent bent.

Laat zijn stem voor wat het is, zie het als een radio die ergens op de achtergrond aan staat en waarnaar je niet hoeft te luisteren. Focus je op datgene wat je energie geeft en besef dat je daarbij altijd een gevoel van kwetsbaarheid zult ervaren vanwege de Innerlijke Criticus op de achtergrond. Je hoeft hier niet tegen te vechten, dat zal alleen maar energie wegnemen en je afleiden van je doel.

Zo typ ik gewoon verder aan dit artikel, wetende dat ik het later altijd nog kan bijstellen en dat het niet het beste artikel van het hele internet hoeft te zijn. Het is namelijk helemaal niet mijn doel om de beste schrijver te zijn, maar om mijn gedachten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling te delen met andere mensen zodat het wellicht mensen verder helpt in hun eigen ontwikkeling.

Het geheim van je Innerlijke Criticus

In de tekst hiervoor heb ik me nogal negatief uitgelaten over de Innerlijke Criticus, maar het geheim van de Criticus is dat hij het eigenlijk heel goed met je bedoelt!

Om dit te begrijpen is het goed om te weten waar de Innerlijke Criticus vandaan is gekomen. Toen we nog heel klein waren en nog niet voor onszelf konden zorgen, was de Innerlijke Criticus er al om ons te helpen. Omdat we zo kwetsbaar waren en volledig afhankelijk van onze verzorgers hielp de Innerlijke Criticus ons beschermen tegen afwijzing door onze verzorgers. Zonder hen konden we immers niet overleven. Door ons te vertellen wat onze omgeving belangrijk vindt hielp hij ons aan te passen zodat we geaccepteerd en beschermd werden.

De Innerlijke Criticus nam zijn taak zo serieus dat hij zicht in de loop van onze ontwikkeling steeds sterker is gaan manifesteren, vooral in situaties waarin we eigenlijk niet zo veilig waren. Bijvoorbeeld als we veel kritiek te verduren kregen van belangrijke mensen in ons leven, zoals onze familie of leraren.

De bedoeling van de Criticus is om ons te beschermen tegen schaamte, maar doordat hij dit zo serieus is gaan nemen is de Innerlijke Criticus schaamte gaan gebruiken om ervoor te zorgen dat we ons niet in onveilige situaties gaan begeven.

Nu we volwassen zijn en voor onszelf kunnen zorgen wordt het tijd dat we de Innerlijke Criticus gaan ontslaan van zijn taak om ons te beschermen. De beste manier om dit te doen is de Innerlijke Criticus te laten zien dat we prima voor onszelf kunnen zorgen als volwassene. Dat doen we door voor onszelf op te komen als dat nodig is, compassie te hebben voor onszelf als iets niet lukt en door onszelf te accepteren zoals we zijn. Zo ziet de Innerlijke Criticus dat we het wel overleven als we gekwetst worden en dat we in staat zijn om keuzes te maken waar we gelukkig van worden.

Recente posts

Laat je reactie achter

Neem contat op

Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen per mail.

Niet leesbaar? Verander de tekst. captcha txt