Tekortkomingen? Geen probleem!

Bij menig beoordelingsgesprek worden ze wel aangehaald, je tekortkomingen. En als anderen het niet doen dan weet je zelf wel feilloos aan te wijzen wat er niet goed genoeg aan je kwaliteiten en vaardigheden is. Om je te ontwikkelen is het belangrijk om met hard werken deze tekortkomingen aan te passen, of toch niet?

Moeten motiveert niet

Ga maar na bij jezelf, heb je wel eens ervaren dat je blij werd van het werken aan je tekortkomingen? Natuurlijk is het mogelijk om nieuwe vaardigheden te leren als je er maar genoeg tijd en moeite in stopt.

Maar als je dat doet, omdat het van iemand anders moet (of jezelf), dan zul je daar weinig motivatie voor hebben. Het proces geeft geen voldoening en de kans dat je het tussentijds opgeeft is groot. Je zelfvertrouwen daalt en de stress neemt alleen maar toe.

Gelukkig kan het ook anders.

Versterk je sterke punten

Er is ook een andere manier waarop je jezelf kunt ontwikkelen. Een manier die je zeker veel plezier en voldoening zal opleveren.

In het kort komt het hierop neer:

Kijk naar wat je plezier geeft en ga dat meer en nog beter doen

Is het echt zo simpel? Ja, dat is het, als je maar bereid bent om echt naar je gevoel te luisteren en het kritische stemmetje te negeren.

Bovendien zul je merken dat je minder last zult hebben van je valkuilen, omdat je meer gebruik gaat maken van de kwaliteiten.

Hoe herken ik mijn sterke kanten?

Je sterke kanten kun je herkennen als je iets doet wat je plezier geeft en waarbij je je passie ervaart. Vaak treedt daarbij een gevoel van flow op. Je vergeet de tijd en niets lijkt je nog te kunnen stoppen.

Let eens op welke vaardigheden je daarbij gebruikt. Door deze vaardigheden vaker te gebruiken krijg je energie en zet je een positieve spiraal in werking:

  • Je wordt nog beter in wat je doet
  • Dit geeft zelfvertrouwen
  • Je motivatie wordt versterkt
  • Je krijgt zin in nieuwe uitdagingen
Let wel op:  het hoeft helemaal niet zo te zijn dat je al goed bent in datgene waar je plezier in hebt. Je hebt ook sterke kanten in je die je niet zo vaak gebruikt en daardoor nog niet zo goed ontwikkelt zijn. Hier ligt een schat aan mogelijkheden die de moeite waard zijn om ontdekt te worden.

Wat levert het me op?

Waar het om gaat is dat je de dingen doet waarbij je van binnenuit de motivatie voelt. Als je van binnenuit voelt dat je iets graag wilt doen heb je enorme energie en zin om het op te pakken en jezelf daarin te ontwikkelen. Je creëert een positieve spiraal waarbij je iedere keer weer verder groeit op een natuurlijke manier.

Doordat je iets doet wat je goed kunt groeit je zelfvertrouwen en voel je je veel minder afhankelijk van anderen.

En het mooie is dat je daardoor minder last hebt van je tekortkomingen, omdat je aandacht daar minder naartoe gaat. Je gevoel van geluk hangt niet meer af van de mening van anderen, omdat je weet waar je goed in bent.

Kijk bij de eerstvolgende activiteit eens hoe je je daarbij voelt en stel jezelf de volgende vragen:

  • Wil ik dit doen?
  • Heeft het mijn interesse?
  • Heb ik er plezier in?

Als het antwoord op bovenstaande vragen ‘ja’ is, ga dan vooral door en geniet van je geweldige groeiproces.

Recente posts

Laat je reactie achter

Neem contat op

Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen per mail.

Niet leesbaar? Verander de tekst. captcha txt