Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Er zijn veel verschillende visies op wat persoonlijke ontwikkeling nu eigenlijk is. Het is namelijk geen objectieve bezigheid, iedereen heeft daar een ander beeld bij en doet het op zijn eigen manier. Mijn visie is dat persoonlijke ontwikkeling een weg is naar het kennen van jezelf, je ware zelf. Met die kennis kun je bewuste keuzes gaan maken die leiden naar een gelukkiger leven.

Overlevingsmechanisme

Als dit proces zo eenvoudig was als het klinkt zou niemand zich ontevreden of ongelukkig voelen. Er zijn echter valkuilen, waardoor veel mensen zich liever onbewust blijven van zichzelf.

De oorzaak is dat we van nature de neiging om ons te richten op de wensen en eisen van onze omgeving. Dat is logisch, want vanaf het moment dat we geboren werden waren we afhankelijk van onze omgeving om te overleven.

Uit angst om verstoten te worden en alleen te komen staan, hebben we allerlei gedrags- en denkpatronen ontwikkeld met als doel zoveel mogelijk geaccepteerd te worden door de omgeving. Zeker als de omgeving niet veilig voor je was, moest je wel heel creatief zijn om je hoofd boven water te kunnen houden.

En nu komt de crux: als kind zijn deze strategieën heel goed en noodzakelijk. Vanuit je afhankelijkheid van je verzorgers kon je niet anders.

Maar eenmaal volwassen werken deze strategieën niet meer en kunnen ze zelfs tegen ons werken. Echter doordat we zo gewend zijn aan dit gedrag zijn het automatismen geworden die we ons niet meer bewust zijn. Voor veel gedragspatronen is dat handig, zoals automatisch stoppen voor een rood stoplicht, maar bij ander gedrag kan het je relatie met anderen of jezelf juist tegen je werken. Bijvoorbeeld omdat je minderwaardig over jezelf denkt en op die manier onbewust steeds bevestiging vraagt van anderen.

Van buiten naar binnen

Persoonlijke ontwikkeling is enerzijds je blik naar binnen te richten en te zoeken naar datgene wat voor jou belangrijk is, in tegenstelling tot je te richten op wat de media je vertelt of wat in de maatschappij als norm geldt.

Anderzijds is persoonlijke ontwikkeling het zien en ontmantelen van belemmerende gedachten en gedrag. Dit vraagt om moed, want het is niet makkelijk om ineens je eigen aandeel te zien in vervelende situaties. Het is makkelijker om je kop in het zand te houden en anderen de schuld te kunnen geven.

Leven naar je waarden

Met het inzicht in je patronen en je inzicht in datgene wat je belangrijk vindt (je waarden), heb je belangrijk materiaal in handen om je leven te veranderen. Je kunt nu bewust andere keuzes maken die je gelukkiger maken en je relaties met andere mensen verbeteren. Anders gezegd, je gaat steeds meer naar je waarden leven en ontwikkelt een innerlijk kompas die je richting in je leven aangeeft. Je voelt je niet langer afhankelijk van waardering uit je omgeving en je vindt rust bij jezelf.

Persoonlijke ontwikkeling maakt dat je steeds meer je belemmeringen van je afwikkelt zodat je vrij wordt om jezelf ten volle te ontplooien.

Recente posts

Laat je reactie achter

Neem contat op

Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen per mail.

Niet leesbaar? Verander de tekst. captcha txt
Inzicht in je Innerlijke Criticus