Herken je ego, herken je ziel

Jarenlang voelde ik een sterke drang om te gaan schilderen. Keek oneindig veel video’s op Youtube om te leren hoe het moet. Maar iedere keer als ik een penseel in mijn handen had, brak er een kakofonie aan negatieve gedachten in me uit. Ik kreeg niets op papier en was boos op mezelf.

En een paar jaar geleden kwam voor mij de eye-opener die mijn kijk op mezelf volledig veranderde: ik had volledig geleefd vanuit mijn ego, terwijl mijn Ziel niets liever wilde dan zichzelf te laten zien. Dit inzicht was het begin van een proces waarbij ik steeds meer in verbinding kon komen met mezelf. Mijn zelfvertrouwen groeide en ik begon eindelijk met schilderen.

Het onstaan van het ego

Het ego is een beschermingsmechanisme dat ontstaat in onze kindertijd en in de loop van ons leven steeds sterker wordt. Omdat we als kind afhankelijk zijn van onze verzorgers om te kunnen overleven, leren we onszelf allerlei patronen aan om ervoor te zorgen dat we niet worden afgewezen door onze omgeving. En naarmate we meer meemaken in ons leven voegen we daar steeds meer patronen aan toe en worden bestaande patronen versterkt.

Tegen de tijd dat we volwassen zijn is ons ego zo sterk en belangrijk geworden dat we niet beter meer weten. We blijven hangen in onze oude patronen en zijn bang om niet te voldoen aan wat de omgeving en maatschappij van ons verwachten.

Ego herkennen

Belemmerende egopatronen zijn op allerlei manieren te herkennen:

 • Zelfkritiek
  We geven voortdurend commentaar op onszelf zodat we ‘beter ons best gaan doen’.
 • Perfectionisme
  Als we geen fouten maken kunnen anderen ons niet veroordelen.
 • Aardig zijn
  Als we anderen maar tevreden houden worden ze niet boos op ons en komen we niet alleen te staan.
 • Status
  We omringen ons met allerlei spullen waaruit moet blijken hoe goed we zijn. Of we posten allerlei mooie plaatjes op Facebook om maar aan te tonen hoe goed we het voor elkaar hebben.
 • Bevestiging zoeken
  Het is belangrijk om complimenten te krijgen, zodat anderen jouw waarde bevestigen. Wanneer die bevestiging niet komt of we krijgen kritiek dan voelen we ons diep ongelukkig.
 • Piekeren
  Het ego is altijd op zoek naar zekerheid, zodat risico’s vermeden kunnen worden. Om die zekerheid te krijgen is controle nodig over de omgeving en is het belangrijk om vooruit te denken. Alle mogelijke scenario’s moeten in kaart worden gebracht en er moet voor ieder scenario een oplossing klaarliggen. Onze gedachten hebben het daar enorm druk mee en omdat niet voor alles een oplossing te bedenken is gaan de gedachten maar in cirkels rond.

Kortom, we bouwen een beeld op van onszelf naar de buitenwereld waaraan we denken te moeten voldoen. Als gevolg daarvan zijn we heel gevoelig voor meningen en kritiek van anderen, want die kunnen dat zelfbeeld beschadigen waardoor we ons minderwaardig gaan voelen.

De ziel, ons ware zelf

Onze ziel is ons pure zelf wat altijd aanwezig is. Het is een onmetelijke bron van vreugdevolle, creatieve energie en vertrouwen. Onze ziel wil niets liever dan onze eigenheid tot uitdrukking brengen in de wereld.

Wanneer je in contact staat met deze energie, leef je vanuit je eigen innerlijke waarheid en doe je precies datgene wat voor jou en de wereld van onschatbare waarde is. In onze Ziel vinden we onze kwaliteiten, waarden en passies.

In contact met je ziel ervaar je:

 • Flow
  Je gaat op in de dingen die je doet en tijd lijkt weg te vallen
 • Energie
  Wanneer je de dingen doet die bij je passen, lijkt je energie oneindig. Je voelt je voldaan en opgeladen.
 • Intuïtie
  Je Ziel weet precies wat goed voor je is. Op subtiele wijze laat ze via je intuïtie weten wat jouw richting is.
 • Vrijheid
  Omdat je enige richtingwijzer jezelf is ben je vrij om te kiezen wat je wilt doen. Je ervaart geen beperkingen in de mogelijkheden die je voor je ziet.

De Ziel is altijd onveranderlijk aanwezig, zelfs als je deze niet opmerkt. Wanner je in contact ben met je Ziel weet je wat je wilt, het is je innerlijke kompas naar een gelukkig leven.

De weg naar jezelf

Een te sterk ego vormt een dikke laag over je ziel, waardoor ze bijna niet op te merken is. Is het dan de oplossing om dan maar helemaal van je ego af te zien komen? Het ego lijkt misschien iets kwaadaardigs, maar het enige wat het ego wil is je waarschuwen en behoeden voor gevaar. En dat is wel handig in het leven, want er zijn nu eenmaal gevaren. Het probleem is alleen dat het ego daar wat in doorslaat en meer gevaren ziet dan er daadwerkelijk zijn. We zijn immers geen klein hulpeloos kind meer.

Het cruciale inzicht is dit: je hoeft het ego niet te bestrijden, dit zal je namelijk alleen maar afleiden van je ziel. Waar het om gaat is dat je het ego leert gerust te stellen als het in de alarmstand staat en dat je tegelijkertijd je aandacht richt op datgene wat je vreugde geeft. Angst en opwinding gaan immers vaak samen. Luister naar je intuïtieve stem en voel waar je echt blij van wordt, dan wordt de weg naar jezelf steeds duidelijker.

Recente posts
Showing 2 comments
 • Dees

  Wat een prachtige teksten op je website!! Ze slaan precies de spijker op z’n kop, ik herken vrijwel alles in het zelfontwikkelings groeiproces waar ik nu midden in zit:)
  Dank je wel, ik heb ze opgeslagen als reminder

 • mm
  Ariska Keldermann

  Dank je wel Dees, ik ben benieuwd wat voor mooie dingen je nog zult ontdekken in jezelf.

Laat je reactie achter

Neem contat op

Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen per mail.

Niet leesbaar? Verander de tekst. captcha txt